Her yıl arabanızın periyodik bakımlarını yaptırmanız gerekse de 4 yılda bir de ağır bakımlarını yaptırmanız gerekiyor...
Ortalama bir araç sahibinin servis ihtiyaçlarının neredeyse %90'ı Ezber Oto Fiat Servisi ile kapısının önünde yapılabiliyor. Peki 4 yılda bir de olsa, eninde sonunda ihtiyaç duyacağınız triger seti değişimi veya baskı balata değişimi gibi ağır bakım işlemlerinde yaklaşık 200.00 m2 kapalı alana sahip olan Ezber Oto Fiat Servisi Garage yardımınıza yetişiyor. Uygun işçilik ücretleri, kaliteli yedek parçalar, kolay ulaşılabilir konumu ve tabiki de şeffaf işlemleri ile dilerseniz randevunuzu alıp aracınızın ağır bakımlarını yaptırmaya gelebilir, dilerseniz de ücretsiz vale hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Ezber Oto Fiat Servisi Garage'da triger seti değişimlerinden baskı balata değişimlerine, yağ kaçaklarının tamirlerinden detaylı arıza tespitlerine ve tabiki de tüm periyodik bakım işlemlerine uygun fiyatlarla ve kaliteli bir hizmet anlayışıyla ulaşabilirsiniz.
Ağır bakım gerektiren parçalar genelde zamanla özelliğini kaybederek veya sürüş alışkanlıklarınıza göre yıpranarak sizi yolda bırakabilecek, güvenlik risklerine neden olabilecek ve aracınıza zarar vererek ciddi masrafların çıkmasına sebep olabilecek parçalardır. Normal bakımlara göre maliyeti çok daha yüksek olabilen bu bakımlar hem arabanızın ömrünün uzaması hem de sürüş güvenliğiniz için oldukça önemlidir. Örneğin zamanında değiştirilmeyen bir triger kayışı seyir halindeyken koparsa motorunuz yerinden oynayarak ciddi bir güvenlik sorununa neden olabilir ve zarar gören motor aksamlarının tamiri için sizi ağır bakım maliyetinden 5-6 kat daha fazla tutabilecek bir masrafın ortasında bırakabilir. Bu nedenle arabanızın kilometresine göre ağır bakımların ihmal edilmemesi ve yapılacak her rutin bakımda da ağır bakım parçalarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Triger kayışı nedir?
Motorda cam elyaf malzemeleriyle güçlendirilmiş bir motor güç aktarma parçasıdır. Malzemenin kalitesi ve yapısal özelliklerine göre değişim göstermektedir. Yaklaşık olarak 1 ila 2 ton arası bir gerilime direnç gösterebilecek yapıdadır.
Triger kayışı ne işe yarar?
Krank mili üzerinde bulunan volan dişlileriyle emme ve egzoz supaplarını hareket ettiren, eksantrik mili ile bağlama ve hareketi iletme görevini üstlenen bir motor parçası olarak görevini yapmaktadır.
Triger kayışı(seti) hangi kilometre aralıklarında değiştirilmelidir?
Triger kayışı araba markanızın belirlemiş olduğu kilometre aralıklarında değiştirilmelidir. Ortalama 40 ile 60 bin kilometrede bir triger kayışı set halinde değiştirilmelidir.
Triger setinin içeriğinde neler olmalıdır?
Triger seti içeriğinde: triger kayışı, gergi rulmanı, devir daim pompası mevcuttur. Bu parçalar genellikle set olarak satılmaktadır ve triger değişimlerinde mutlaka bu parçaların hepsinin değiştirilmesi gerekmektedir.
Triger zinciri olan arabalarda durum yine aynı mı?
Triger kayışı yerine triger zinciri kullanılan otomobillerde değişim daha uzun kilometre aralıklarında yapılmaktadır. Değişim zamanı gelen triger zinciri genellikle kendisini belli eden bir ses yapmakta ve bu ses normalin dışında olduğundan hemen fark edilmektedir. Ama bu durumu bu şekilde değerlendirerek değişim yaptırmak motor ömrü açısından son derece sakıncalıdır. Doğru olan ortalama 100 bin kilometrede bir triger zinciri değişimi yapılmasıdır.
Eber Oto Fiat Servis’te Triger seti değişimi nasıl yapılmaktadır?
Öncelikle aracınız lifte alınarak triger setine yakın olan lastik sökülüyor. Daha sonra lifte kaldırılan aracın çamurluk davlumbazları ve alt motor koruma parçaları çıkarılıyor. Ardından triger seti etrafında bulunan ve çalışma anlamında zorluk çıkarabilecek parçalar sökülerek daha rahat çalışma alanı yaratılıyor. Daha sonra motor kulakçıkları gevşetiliyor ve triger setini koruyan plastik koruma haznesi sökülüyor. Daha sonra gevşetilen triger seti yerinden çıkarılıyor. Ardından devir daim pompasıyla gergi rulmanı sökülüyor. Orijinal kutusundan çıkarılan gergi rulmanı, devir daim pompası ve triger seti sırasıyla yuvalarına takılıyor. Ardınsan özel spreyle etrafı temizlenen triger setinin son kontrolleri gerçekleştiriliyor. Gerginliği ayarlanan triger seti tamamen toplanıyor. Son olarak antifriz eklenip araç çalıştırılarak bir kontrol gerçekleştiriliyor ve triger seti değişimi tamamlanıyor.
Baskı ve balata nasıl çalışır?
Baskı ve balata birbirine senkronize şekilde çalışmaktadır. Baskı : debrijaj pedalına vites değiştirmek amacıyla basıldığında balata üzerinde olan etkisin kaybeder. Balata ve baskı birbirinden ayrılarak vites değişimi için ortam hazırlanır. Debriyaj pedalından ayağınızı çektiğinizde ise baskı parçası balata üzerine bir itme kuvveti uygulayarak volant dişlisine dokunmasını sağlar. Bu sayede vites dişlileri arasında değişim yapılarak hızlanma ya da yavaşlama sağlanmış olur.
Baskı balata arızaları nelerdir?
Baskı ve balata sürekli olarak çalışan parçalar olduğundan bozulmaya ve yıpranmaya uygun yapıdadırlar. Genelllikle balata parçası aşınmalarının fazla olması söz konusu olabilmektedir. Bunun en büyük nedeniyse surekli volant dişlisi ile sürtünen bir yapısının olmasıdır. Bazı zamalarda ise baskı parçasının bozulması veya eskimesi söz konusu olabilmektedir. Baskı ve balata birbirine senkronize çalışmalarına rağmen eşit miktarda aşınma kaydetmezler. Baskı ve balata arızalarından bir başkası ise debriyaj setinin aşınmamasına rağmen özelliğini kaybetmesidir. Malzeme yapısı gereği zaman içerisinde özelliğini yitirerek balata üzerinde çatlamalar oluşabilemektedir. Bunun sonucunda ise şanzıman arızaları meydana gelebilmektedir. Bundan dolayı doğru aralıklarla aşınma olmasa bile baskı balata setinin değiştirilmesi gerekmektedir.
Baskı balata arızalarının nedenleri nelerdir?
Baskı balata sürekli olarak kullanılan parçalardan olduğundan aşınmalası kısa süre içerisinde olabilmektedir. Bunun başlıca sebepleri şunlardır:
-Sert viteş geçişleri.
-Ani kalkışlar ve ani hızlanmalar.
-Seyir halindeyken bile ayağın debriyaj pedalından tam ayrılmaması.
-Kilomtreye bağlı olan yıpranma durumu.
-Şanzıman dişlilerinde var olan bozukluk.
Gibi nedenler debriyaj ve baskı setinin arızaları arasında gösterilebilir.
Randevu tarihi ve saatinde Ezber Oto Fiat Servisi garajına gelerek baskı balata değişimi işleminizi yaptırabilirsiniz. Öncelikle lifte alınan aracınız yerden yükseltilerek baskı balata değişimi için hazırlanıyor. Ardından alt motor muhafazası sökülerek şanzımana ulaşmak için yer açılıyor. Daha sonra şanzıman yağı boşaltılarak şanzıman dişlileri gevşetilmeye başlanıyor. Ardından şanzıman tamamen açılarak baskı ve balatanızın volant dişli bölmesindeki kısmının vidaları gevşetilerek sökülüyor. Baskı balata seti söküldükten sorna volant dişlisi ve şanzıman dişlileri üzerinde herhangi bir sorun olup olmadığına dair kontrol gerçekleştiriliyor. Ardından eskimiş baskı balata seti sökülerek yenisi orijinal kutularından çıkartılıyor. Yeni baskı balata seti volant dişlisi üzerine vidalanarak montaj işlemi tamamlanıyor. Ardından komple toplanan şanzıma, şanzıman yağı ekleniyor. Kısa bir test sürüşü ardından baskı balata değişimi işlemi tamamlanıyor.